Веснянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РАННІ ОВОЧІ: КОРИСТЬ АБО НЕБЕЗПЕКА

Дата: 10.04.2024 15:09
Кількість переглядів: 14

Нарешті весна! Ринки, супермаркети заповненні першою весняною зеленню та ранніми овочами. Багато хто з нас купує ранні «вітаміни», незважаючи на дорожнечу і розуміння того, що ці красиві, як з картинки, тепличні помідори, огірки, капуста та інша зелень можуть бути шкідливими і, навіть, небезпечними для здоров’я.

Саме зі свіжими овочами в наш організм потрапляє від 40 до 80% добової дози нітратів, які чудово всмоктуються шлунково-кишковим трактом, а потрапляючи дуже швидко в кров, миттєво розносяться по всьому організму.
  Все ж таки перед ранніми овочами важко встояти, тому, вирушаючи за ними, пам’ятайте декілька правил:

  • надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні сертифікати якості, де зазначено, що продукт безпечний і норми нітратів в овочах не перевищують допустимі. Ринки не завжди можуть забезпечити такий жорсткий контроль якості;

  • чим більший плід, тим більше в ньому хімії — відмовтеся від такого;

  • вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору;

  •  огірки повинні бути твердими і мати тонку шкірку;

  • вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим блискучим листям і вологим, свіжим обрізом;

  • плоди редису повинні бути не дуже великими, твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям;

                                Корисні поради

      Повністю очистити ранні овочі від нітратів неможливо, але зменшити їх

кількість цілком реально. Для цього потрібно: 

  • перед вживанням і приготуванням ретельно мити овочі, видаляти позеленілі частини (картопля, морква);

  • після очищення замочити овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злити воду. Замочити ще раз.

  • не зберігайте овочі довго, навіть у холодильнику- при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.

  • готуйте на один раз і в жодному разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ!!!! Малюкам до року, дітям дошкільного та молодшого шкільного віку ранні овочі суворо протипоказані, оскільки їхня травна система ще не навчилася боротися зі шкідливими речовинами, і той продукт, на який у дорослого організму не буде реакції, у дитини може викликати отруєння.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь