Веснянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Проєкт рішення "Про встановлення місцевих податків та зборів на території Веснянськоїтериторіальної громади Миколаївського району Миколаївської області"

Дата: 26.06.2023 11:57
Кількість переглядів: 288

Про встановлення місцевих

податків та зборів на території

Веснянськоїтериторіальної громади

Миколаївського району

Миколаївської області

 

Керуючись Податковим кодексом України від 02.12.2010 № 2755-VІ                 (із змінами),  пунктами 24,28,35 частини 1 статті 26, статтями 59, 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», частиною 10 статті 9 Закону України « Про правовий режим воєнного стану», Законом України від 11.04.2023 року № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно», Указу Президента України від 01.05.2023 № 254/2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України  02.05.2023 № 3057/ІХ, з метою подальшого вдосконалення на місцевому рівні системи адміністрування  податків, збільшення потенційних джерел надходжень фінансових ресурсів до доходної частини бюджету територіальної громади, сільська  рада

ВИРІШИЛА:

 

  1. Встановити на території Веснянської територіальної громади Миколаївського району Миколаївської області  з 01.01.2024 року такі місцеві  податки збори:
    • земельний податок;
    • податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
    • транспортний податок;
    • єдиний податок.

 

  1. Затвердити :

2.1.«Елементи обчислення та сплати земельного податку» (додаток 1);

2.2. Встановити ставки земельного податку (додаток 2);

2.3. Пільги для юридичних та фізичних осіб зі сплати земельного податку (додаток 3);

 

       3. Затвердити:

     3.1. «Елементи визначення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» (додаток 4);

    1. Встановити ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (додаток 5);    
    2. Пільги для юридичних та фізичних осіб зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (додаток 6);

 

      4. Затвердити  «Елементи справляння транспортного податку»                   (додаток 7);

    1. Встановити ставку транспортного податку з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, з року випуску якого минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова  вартість якого становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

 

5. Затвердити «Елементи визначення сплати єдиного податку»                 (додаток 8);

5.1. Встановити         ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців,  які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

- для першої групи платників єдиного податку - в розмірі 10 відсотків від прожиткового мінімуму працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (додаток 9);

      - для другої групи платників єдиного податку - в розмірі 15 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1січня податкового (звітного) року. (додаток 9).

 

 6. Доручити секретарю сільської ради Соколенко С.М. забезпечити направлення копії цього рішення до Миколаївської ДПІ Очаківського управління ГУ ДФС у Миколаївській області та забезпечити оприлюднення рішення  на офіційному веб – сайті Веснянської сільської ради  за адресою: https://vesnyanska-gromada.gov.ua в  рубриці «Регуляторна діяльність».

 

      7.  Питання не врегульовані даним рішенням регулюються Податковим кодексом України.

 

      8. Встановити, що місцеві податки та збори, встановлені цим рішенням, вводяться в дію з     01 січня 2024 року.

 

       9.Визнати такими, що втрачають  чинність з 01 січня 2024 року рішення  сільської ради:

       - від 14 липня 2021 року № 2 «Про встановлення ставок та пільг із сплати земельного податку на території Веснянської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області»;

       - від 14 липня 2021 року № 3 «Про встановалення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на території Веснянської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області»;

       - від 14 липня 2023 року № 4 «Про встановлення місцевих податків і зборів (транспортного, єдиного) на території Веснянської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області».

     

       10. Контроль за виконанням  цього  рішення  покласти  на  постійну з питань бюджету, соціально-економічного розвитку, транспорту, житлово-комунального господарства, земельних відносин, охорони навколишнього середовища та соціального захисту.

Веснянський сільський голова                                        Леонід  МУХАРСЬКИЙ

                                                                                                                                

 

                                                                                                                                      Додаток 1                        

                                                                                                                                     до проєкту рішення

ЕЛЕМЕНТИ

 обчислення та сплати земельного податку

 

1. Платники плати за землю

    1. На території Веснянської територіальної громади платниками земельного податку є:
      1. власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
      2. землекористувачі.
    2. Особливості справляння податку суб'єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюються главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

 

  1. Об'єкти оподаткування
    1. Об'єктами оподаткування земельним податком є:
      1. земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;
      2. земельні частки (паї), які перебувають у власності;
      3. земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування.

 

  1. База оподаткування
    1. Базою оподаткування земельним податком є:
      1. нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим додатком;
      2. площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

 

4. Оподаткування земельних ділянок, наданих на землях лісогосподарського призначення (незалежно від місцезнаходження), земельним податком

    1. Податок за лісові землі складається із земельного податку та рентної плати, що визначається податковим законодавством.
    2. Ставки податку за один гектар нелісових земель, які надані у встановленому порядку та використовуються для потреб лісового господарства, встановлюються відповідно до статті 274 Податкового кодексу України.
    3. Ставки податку за один гектар лісових земель встановлюються відповідно до статей 274  та 277 Податкового кодексу України.

 

5.Ставка земельного податку за земельні ділянки

(незалежно від                         місцезнаходження)

    1. Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження), встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для лісових земель - не більше 0,1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.
      1. Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).
    2. Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено і які розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, а для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, а для лісових земель - не більше 0,1 відсотка від нормативної грошової оцінки площі ріллі по області.
    3. Ставки земельного податку визначено у додатку 2 «Ставки земельного податку» до цього  рішення.
    4. Одиниця площі оподатковуваної земельної ділянки:
  • у межах населеного пункту - 1 (один) метр квадратний (кв.метр);
  • за межами населеного пункту – 1 (один) гектар (га).

 

6. Пільги зі сплати земельного податку

    1. Перелік пільг для фізичних і юридичних осіб визначено у додатку 3 «Перелік пільг для фізичних та юридичних осіб, наданих відповідно до підпункту 284.1 статті 284 Податкового кодексу України, із сплати земельного податку» до цього рішення.
    2. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 281.1 статті 281 Податкового кодексу України, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:
  • для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.
    1. Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.
    2. Якщо фізична особа, визначена у додатку 3 до цього рішення сільської ради, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених пунктом 281.2 Податкового кодексу України, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги. У разі подання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.
    3. Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у пункті 281.1 Податкового кодексу України, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог пункту 284.2 Податкового кодексу України та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі недотримання фізичною особою вимог абзацу першого цього пункту пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

 

7. Земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню земельним податком

    1. Не сплачується податок за:
      1. Сільськогосподарські угіддя зон радіоактивного забруднення територій, відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження ведення сільського господарства;
      2. землі сільськогосподарських угідь, що перебувають у тимчасовій консервації або у стадії сільськогосподарського освоєння;
      3. земельні    ділянки    державних   сортовипробувальних   станцій   і    сортодільниць,    які використовуються для випробування сортів сільськогосподарських культур;
      4. землі дорожнього господарства автомобільних доріг загального користування - землі під проїзною частиною, узбіччям, земляним полотном, декоративним озелененням, резервами, кюветами, мостами, штучними спорудами, тунелями, транспортними розв'язками, водопропускними спорудами, підпірними стінками, шумовими екранами, очисними спорудами і розташованими в межах смуг відведення іншими дорожніми спорудами та обладнанням, а також землі, що знаходяться за межами смуг відведення, якщо на них розміщені споруди, що забезпечують функціонування автомобільних доріг, а саме:

а) паралельні об'їзні дороги, поромні переправи, снігозахисні споруди і насадження, протилавинні та протисельові споруди, вловлюючі з'їзди, захисні насадження, шумові екрани, очисні споруди;

б) майданчики для стоянки транспорту і відпочинку, склади, гаражі, резервуари для зберігання паливно-мастильних матеріалів, комплекси для зважування великогабаритного транспорту, виробничі бази, штучні та інші споруди, що перебувають у державній власності, власності державних підприємств або власності господарських товариств, у статутному капіталі яких 100 відсотків акцій (часток, паїв) належить державі;

      1. земельні ділянки сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень;
      2. земельні ділянки кладовищ, крематоріїв та колумбаріїв;
      3. земельні ділянки, н яких розташовані дипломатичні представництва, які відповідно до міжнародних договорів (угод), згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, користуються приміщеннями та прилеглими до них земельними ділянками на безоплатній основі;
      4. земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку.

 

  1. Порядок та особливості застосування пільг
    1. Веснянська сільська  рада встановлює ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на території Веснянської сільської ради.
    2. Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право. Рішення щодо встановлення пільги приймається Веснянською сільською радою з урахуванням підпункту 12.3.7 статті 12 Податкового кодексу України.
    3. Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.
      1. Ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

 

  1. Порядок обчислення плати за землю
    1.  Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю), дані сертифікатів на право на земельні частки (паї), рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї). Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у сфері будівництва щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчисленняі справляння  плати за землю,у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про яку відсутні у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

    1.  Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.
    2. Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.
    3. За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним. У разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.
    4. Нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають платнику податку у порядку, визначеному статтею 42 Податкового кодексу України, до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному статтею 58 Податкового кодексу України.
      1. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника - юридичної або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.
      2. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника - фізичної особи до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.
      3. Якщо такий перехід відбувається після 1 липня поточного року, контролюючий орган надсилає (вручає) попередньому власнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). У разі якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок, щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

  • права на користування пільгою із сплати податку з урахуванням положень пунктів 284.1 та 281.5 Податкового кодексу України;
  • розміру ставки земельного податку;
  • нарахованої суми плати за землю.
      1. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю контролюючий орган (контролюючі органи) за місцем знаходження кожної із земельних ділянок проводить (проводять) протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає)/надсилають (вручають) йому нове податкове повідомлення- рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).
    1. За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб:
  1. у рівних частинах - якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділена в натурі, або одній з таких осіб-власників, визначеній за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
  2. пропорційно належній частці кожної особи - якщо будівля перебуває у спільній частковій власності;
  3. пропорційно належній частці кожної особи - якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності і поділена в натурі.

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

    1. Юридична особа зменшує податкові зобов'язання із земельного податку на суму пільг, які надаються фізичним особам відповідно до пункту 281.1 статті 281 Податкового кодексу України за земельні ділянки, що знаходяться у їх власності або постійному користуванні і входять до складу земельних ділянок такої юридичної особи.
    2. Такий порядок також поширюється на визначення податкових зобов'язань із земельного податку юридичною особою за земельні ділянки, які відведені в порядку, встановленому Законом України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" для безоплатного паркування (зберігання) легкових автомобілів, якими керують особи з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, члени їх сімей, яким відповідно до порядку забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями передано право керування автомобілем, та законні представники недієздатних осіб з інвалідністю або дітей з інвалідністю, які перевозять осіб з інвалідністю (дітей з інвалідністю) з ураженням опорно- рухового апарату.

 

  1. Податковий період для плати за землю
    1. Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.
    2. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

 

  1. Строк сплати плати за землю
    1. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

    1. Облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 1 травня.
    2. Податкове зобов'язання щодо плати  за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.
    3. Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за ново відведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.
    4. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
    5. При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.
    6. У разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин).
    7. Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.
    8. У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове (податкові) повідомлення-рішення у строки, встановлені статтею 286 Податкового кодексу України, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.
    9. Податкове зобов’язання з цього податку може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених пунктом 102.1 Податкового кодексу України.

 

             Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                               Руслана ГАВРИЛЕНКО

      

 

Додаток 2 до проекту рішення

Ставки земельного податку

 

Ставки вводяться в дію з 01 січня 2024 року.

 

Адміністративно-територіальні одиниці або населені пункти, або території територіальних громад, на які поширюється дія рішення ради:

 

 

Код області

Код району

Код КОАТУУ

Найменування адміністративно- територіальної одиниці або населеного пункту, або території територіальної громади

UA48000000000039575

UA48060000000094390

 

UA48060030000055210

Веснянська сільська рада

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030010040372

с-ще Весняне

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030160092491

с-ще Надбузьке

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030130027752

с. Сливине

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030070094836

с. Крива Балка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030120029683

с. Половинки

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030110074205

с. Подимове

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030020034274

с. Безводне

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030140015874

с. Шурине

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030170010876

с-ще Чумаки

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030030087026

с. Зелене

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030080031865

с. Новомихайлівка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030090075375

с. Петрівка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030050098897

с. Карлівка (Карликівка)

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030150082903

с-ще Зелений Яр

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030060084705

с. Киряківка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030100078638

с. Петрово-Солониха

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030040080497

с. Камяна Балка

 

 

Ставки податку4

(% нормативної грошової оцінки)

За земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження)

За земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено (незалежно від місцезнаходження)

 

Код3

 

Назва3

для юридич- них осіб

для фізичних осіб

для юридич- них осіб

для фізичних осіб

1

2

3

4

5

6

01

Землі сільськогосподарського призначення

01.01

Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва

1,000

1,000

5,000

3,000

01.02

Для ведення фермерського господарства

1,000

1,000

5,000

5,000

01.03

Для ведення особистого селянського господарства

1,000

1,000

5,000

5,000

01.04

Для ведення підсобного сільського господарства

1,000

1,000

5,000

5,000

01.05

Для індивідуального садівництва

1,000

0,300

5,000

5,000

01.06

Для колективного садівництва

0,300

0,300

5,000

5,000

01.07

Для городництва

0,300

0,300

5,000

5,000

01.08

Для сінокосіння та випасання худоби

1,000

0,300

5,000

5,000

01.09

Для дослідних і навчальних цілей

-

-

-

-

01.10

Для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства

-

-

-

-

01.11

Для надання послуг у сільському господарстві

1,000

1,000

5,000

5,000

01.12

Для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції

1,000

1,000

5,000

5,000

01.13

Для іншого сільськогосподарського призначення

3,000

1,000

3,000

1,000

01.14

Для цілей підрозділів 01.01 - 01.13, 01.15-01.19 та для збереження та використання земель

природно-заповідного фонду

1,000

1,000

5,000

5,000

01.15

Земельні ділянки запасу під сільськогосподарськими будівлями і дворами

1,000

1,000

5,000

5,000

01.16

Земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами

1,000

1,000

5,000

5,000

01.17

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянами чи юридичними особами)

-

-

-

-

01.18

Земельні ділянки загального користування, які використовуються як польові дороги, прогони

-

-

-

-

 

01.19

Земельні ділянки під громадськими сіножатями та громадськими пасовищами

1,000

1,000

5,000

5,000

02

Землі житлової забудови

02.01

Для будівництва і обслуговування житлового

будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)

0,300

0,300

5,000

5,000

02.02

Для колективного житлового будівництва

0,300

0,300

5,000

5,000

02.03

Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку

0,030

0,030

5,000

5,000

02.04

Для будівництва і обслуговування будівель тимчасового проживання

1,000

1,000

5,000

5,000

02.05

Для будівництва індивідуальних гаражів

0,300

0,300

5,000

5,000

02.06

Для колективного гаражного будівництва

0,300

0,300

5,000

5,000

02.07

Для іншої житлової забудови

1,000

0,300

5,000

5,000

02.08

Для цілей підрозділів 02.01 - 02.07, 02.09-02.12 та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

02.09

Для будівництва і обслуговування паркінгів та

автостоянок на землях житлової та громадської забудови

0,500

0,500

5,000

5,000

02.10

Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з

об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури

1,000

1,000

5,000

5,000

02.11

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

02.12

Земельні ділянки загального користування, які

використовуються як внутрішньо квартальні проїзди, пішохідні зони

-

-

-

-

03

Землі громадської забудови

03.01

Для будівництва та обслуговування будівель

органів державної влади та місцевого самоврядування

1,000

-

1,000

-

03.02

Для будівництва та обслуговування будівель Закладів освіти

1,000

 

1,000

5,000

5,000

03.03

Для будівництва та обслуговування будівель

закладів охорони здоров'я та соціальної допомоги

1,000

1,000

5,000

5,000

03.04

Для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій

1,000

 

1,000

5,000

5,000

03.05

Для будівництва та обслуговування будівель

закладів культурно-просвітницького обслуговування

1,000

1,000

5,000

5,000

03.06

Для будівництва та обслуговування будівель екстериторіальних організацій та органів

2,000

 

2,000

5,000

5,000

03.07

Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі

3,000

3,000

5,000

5,000

 

03.08

Для будівництва та обслуговування об'єктів

туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування

3,000

3,000

5,000

5,000

03.09

Для будівництва та обслуговування будівель кредитно-фінансових установ

3,000

3,000

5,000

5,000

03.10

Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури

3,000

3,000

5,000

5,000

03.11

Для будівництва та обслуговування будівель і споруд закладів науки

-

-

-

-

03.12

Для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування

1,000

1,000

5,000

5,000

03.13

Для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування

1,000

0,500

5,000

5,000

03.14

Для розміщення та постійної діяльності органів МНС

-

-

-

-

03.15

Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови

1,000

1,000

5,000

5,000

03.16

Для цілей підрозділів 03.01 - 03.15, 03.17-03.20 та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

1,000

1,000

5,000

5,000

03.17

Для розміщення та експлуатації закладів з обслуговування відвідувачів об’єктів

рекреаційного призначення

1,000

1,000

5,000

5,000

03.18

Для розміщення та експлуатації установ/місць виконання покарань

-

-

-

-

03.19

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

03.20

Земельні ділянки загального користування, які

використовуються як внутрішньо квартальні проїзди, пішохідні зони

-

-

-

-

04

Землі природно-заповідного фонду

04.01

Для збереження та використання біосферних заповідників

-

-

-

-

04.02

Для збереження та використання природних заповідників

-

-

-

-

04.03

Для збереження та використання національних природних парків

-

-

-

-

04.04

Для збереження та використання ботанічних садів

-

-

-

-

04.05

Для збереження та використання зоологічних парків

-

-

-

-

04.06

Для збереження та використання дендрологічних парків

-

-

-

-

04.07

Для збереження та використання парків-пам'яток садово-паркового мистецтва

-

-

-

-

04.08

Для збереження та використання заказників

-

-

-

-

04.09

Для збереження та використання заповідних урочищ

-

-

-

-

04.10

Для збереження та використання пам'яток природи

-

-

-

-

04.11

Для збереження та використання регіональних ландшафтних парків

-

-

-

-

 

05

Землі іншого природоохоронного призначення

05.01

Земельні ділянки іншого природоохоронного призначення (земельні ділянки, в межах яких є природні об’єкти, що мають особливу наукову цінність, та які надаються для збереження і використання цих об’єктів, проведення наукових досліджень, освітньої та виховної роботи)

-

-

-

-

05.02

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

06

Землі оздоровчого призначення (землі, що мають природні лікувальні властивості, які використовуються або можуть використовуватися для профілактики

захворювань і лікування людей)

06.01

Для будівництва і обслуговування санаторно- оздоровчих закладів

1,000

1,000

5,000

5,000

06.02

Для розробки родовищ природних лікувальних ресурсів

1,000

1,000

5,000

5,000

06.03

Для інших оздоровчих цілей

1,000

1,000

5,000

5,000

06.04

Для цілей підрозділів 06.01 - 06.03,06.05 та для

збереження та використання земель природно- заповідного фонду

-

-

-

-

06.05

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

07

Землі рекреаційного призначення

07.01

Для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення

1,000

1,000

3,000

3,000

07.02

Для будівництва та обслуговування об'єктів фізичної культури і спорту

0,500

0,500

2,000

2,000

07.03

Для індивідуального дачного будівництва

0,500

0,500

5,000

5,000

07.04

Для колективного дачного будівництва

0,500

0,500

5,000

5,000

07.05

Для цілей підрозділів 07.01 - 07.04, 07.06-07.09 та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

07.06

Для збереження, використання та відтворення зелених зон і зелених насаджень

-

-

-

-

07.07

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

07.08

Земельні ділянки загального користування, які

використовуються як зелені насадження загального користування

-

-

-

-

07.09

Земельні ділянки загального користування відведені під місця поховання

-

-

-

-

08

Землі історико-культурного призначення

08.01

Для забезпечення охорони об'єктів культурної спадщини

-

-

-

-

08.02

Для розміщення та обслуговування музейних закладів

-

-

-

-

 

08.03

Для іншого історико-культурного призначення

-

-

-

-

08.04

Для цілей підрозділів 08.01 - 08.03, 08.05 та для

збереження та використання земель природно- заповідного фонду

-

-

-

-

08.05

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

09

Землі лісогосподарського призначення

09.01

Для ведення лісового господарства і пов'язаних з ним послуг

0,100

0,100

0,100

0,100

09.02

Для іншого лісогосподарського призначення

0,100

0,100

0,100

0,100

09.03

Для цілей підрозділів 09.01-09.02, 09.04-09.05та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

09.04

Для розміщення господарських дворів лісогосподарських підприємств, установ,

організацій та будівель лісомисливського господарства

0,100

0,100

0,100

0,100

09.05

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

10

Землі водного фонду

10.01

Для експлуатації та догляду за водними об'єктами

1,000

1,000

5,000

5,000

10.02

Для облаштування та догляду за прибережними захисними смугами

1,000

1,000

5,000

5,000

10.03

Для експлуатації та догляду за смугами відведення

1,000

1,000

5,000

5,000

10.04

Для експлуатації та догляду за гідротехнічними,

іншими водогосподарськими спорудами і каналами

1,000

1,000

5,000

5,000

10.05

Для догляду за береговими смугами водних шляхів

1,000

1,000

5,000

5,000

10.06

Для сінокосіння

1,000

1,000

5,000

5,000

10.07

Для рибогосподарських потреб

1,000

1,000

5,000

5,000

10.08

Для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей

1,000

1,000

5,000

5,000

10.09

Для проведення науково-дослідних робіт

-

-

-

-

10.10

Для будівництва та експлуатації гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд

1,000

1,000

5,000

5,000

10.11

Для будівництва та експлуатації санаторіїв та інших лікувально-оздоровчих закладів у межах

прибережних захисних смуг морів, морських заток і лиманів

1,000

1,000

5,000

5,000

10.12

Для цілей підрозділів 10.01 - 10.11, 10.13-10.16 та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

 

10.13

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

10.14

Водні об’єкти загального користування

-

-

-

-

10.15

Земельні ділянки під пляжами

-

-

-

-

10.16

Земельні ділянки під громадськими сіножатями

1,000

1,000

5,000

5,000

11

Землі промисловості

11.01

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд

підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами

3,000

3,000

5,000

5,000

11.02

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд

підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості

3,000

3,000

5,000

5,000

11.03

Для розміщення та експлуатації основних,

підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств

3,000

3,000

5,000

5,000

11.04

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та

розподілення газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води)

3,000

3,000

5,000

5,000

11.05

Для цілей підрозділів 11.01 - 11.04. 11.06-11.08 та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

11.06

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам

чи юридичним особам)

-

-

-

-

11.07

Земельні ділянки загального користування, які

використовуються як зелені насадження спеціального призначення

-

-

-

-

11.08

Земельні ділянки загального користування, відведенні для цілей поводження з відходами

3,000

3,000

5,000

5,000

12

Землі транспорту

12.01

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту

1,000

1,000

5,000

5,000

12.02

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд морського транспорту

1,000

1,000

5,000

5,000

12.03

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд річкового транспорту

1,000

1,000

5,000

5,000

12.04

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та

дорожнього господарства

1,000

1,000

5,000

5,000

12.05

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд авіаційного транспорту

1,000

1,000

5,000

5,000

12.06

Для розміщення та експлуатації об'єктів трубопровідного транспорту

1,000

1,000

5,000

5,000

12.07

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд міського електротранспорту

1,000

1,000

5,000

5,000

 

12.08

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та

допоміжних операцій

1,000

1,000

5,000

5,000

12.09

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд іншого наземного транспорту

1,000

1,000

5,000

5,000

12.10

Для цілей підрозділів 12.01 - 12.09, 12.11-12.13 та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

12.11

Для розміщення та експлуатації об’єктів дорожнього сервісу

1,000

1,000

5,000

5,000

12.12

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

1,000

1,000

5,000

5,000

12.13

Земельні ділянки загального користування, які

використовуються як вулиці, майдани, проїзди, дороги, набережні

-

-

-

-

13

Землі зв'язку

13.01

Для розміщення та експлуатації об'єктів і споруд телекомунікацій

3,000

3,000

5,000

5,000

13.02

Для розміщення та експлуатації будівель та споруд об'єктів поштового зв'язку

3,000

3,000

5,000

5,000

13.03

Для розміщення та експлуатації інших технічних засобів зв'язку

3,000

3,000

5,000

5,000

13.04

Для цілей підрозділів 13.01 - 13.03, 13.05-13.06 та

для збереження і використання земель природно- заповідного фонду

-

-

-

-

13.05

Для розміщення та постійної діяльності

Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України

3,000

3,000

5,000

5,000

13.06

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам

чи юридичним особам)

-

-

-

-

14

Землі енергетики

14.01

Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів

енергогенеруючих підприємств, установ і організацій

3,000

3,000

5,000

5,000

14.02

Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів

передачі електричної та теплової енергії

3,000

3,000

5,000

5,000

14.03

Для цілей підрозділів 14.01 - 14.02, 14.04-14.06 та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

14.04

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не

надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

-

-

-

-

14.05

Земельні ділянки загального користування, які

використовуються як зелені насадження спеціального призначення

-

-

-

-

14.06

Земельні ділянки загального користування, відведені для цілей поводження з відходами

3,000

3,000

5,000

5,000

15

Землі оборони

 

 

 

 

 

15.01

Для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил України

1,000

1,000

5,000

5,000

15.02

Для розміщення та постійної діяльності внутрішніх військ МВС

1,000

1,000

5,000

5,000

15.03

Для розміщення та постійної діяльності Державної прикордонної служби України

1,000

1,000

5,000

5,000

15.04

Для розміщення та постійної діяльності Служби безпеки України

1,000

1,000

5,000

5,000

15.05

Для розміщення та постійної діяльності Державної спеціальної служби транспорту

1,000

1,000

5,000

5,000

15.06

Для розміщення та постійної діяльності Служби зовнішньої розвідки України

1,000

1,000

5,000

5,000

15.07

Для розміщення та постійної діяльності інших, створених відповідно до законів України,

військових формувань

1,000

1,000

5,000

5,000

15.08

Для цілей підрозділів 15.01 - 15.07, 15.09-15.11 та

для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

15.09

Для розміщення структурних підрозділів апарату МВС, територіальних органів, закладів, установ і

підприємств, що належать до сфери управління МВС

1,000

1,000

5,000

5,000

15.10

Для розміщення та постійної діяльності Національної поліції, її територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Національної

поліції

1,000

1,000

5,000

5,000

15.11

Для розміщення структурних підрозділів Міноборони, територіальних органів, закладів,

установ і підприємств, що належать до сфери управління Міноборони

1,000

1,000

5,000

5,000

16

Землі запасу

1,000

1,000

5,000

5,000

17

Землі резервного фонду

1,000

1,000

5,000

5,000

18

Землі загального користування8

-

-

-

-

19

Для цілей підрозділів 16-18 і для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

-

-

-

-

20

Землі у постійному користуванні

1,000

1,000

5,000

5,000

 

 

              Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                               Руслана ГАВРИЛЕНКО

 

Додаток 3 до проєкту

 

ПЕРЕЛІК

пільг для фізичних та юридичних осіб, наданих відповідно до пункту 284.1

статті 284 Податкового кодексу України, із сплати земельного податку

 

Пільги вводяться в дію з 01 січня 2024 року.

Адміністративно-територіальні одиниці або населені пункти, або території територіальних громад, на які поширюється дія рішення:

 

Код області

Код району

Код КОАТУУ

Найменування адміністративно- територіальної одиниці або населеного пункту, або території територіальної громади

UA48000000000039575

UA48060000000094390

 

UA48060030000055210

Веснянська сільська рада

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030010040372

с-ще Весняне

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030160092491

с-ще Надбузьке

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030130027752

с. Сливине

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030070094836

с. Крива Балка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030120029683

с. Половинки

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030110074205

с. Подимове

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030020034274

с. Безводне

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030140015874

с. Шурине

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030170010876

с-ще Чумаки

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030030087026

с. Зелене

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030080031865

с. Новомихайлівка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030090075375

с. Петрівка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030050098897

с. Карлівка (Карликівка)

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030150082903

с-ще Зелений Яр

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030060084705

с. Киряківка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030100078638

с. Петрово-Солониха

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030040080497

с. Камяна Балка

 

Група платників, категорія/цільове призначення земельних ділянок

Розмір пільги (відсотків суми податкового зобов’язання за рік)

Пільги для фізичних осіб

  1. Від сплати податку звільняються:
    1. особи з інвалідністю першої і другої групи;
    2. фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
    3. пенсіонери (за віком);
    4. ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
    5. фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
  2. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб пунктом 1 цієї статті, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:
    1. для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 гектари;
    2. для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка):
  • у селах - не більш як 0,25 гектара,
  • в селищах - не більш як 0,15 гектара,
  • в містах - не більш як 0,10 гектара;
    1. для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 гектара;
    2. для будівництва індивідуальних гаражів м не більш як 0,01 гектара;
    3. для ведення садівництва — не більш як 0,12 гектара.
  1. Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.
  2. Якщо фізична особа, визначена у пункті 1 цієї статті, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених пунктом 2 цієї статті, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь- якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі — заява про застосування пільги).

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі подання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

  1. Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у пункті 1 цієї статті, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог пункту 2, статті 284 цього Кодексу та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі недотримання фізичною особою вимог абзацу першого цього пункту пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

 

Пільги для юридичних осіб

1. санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських об’єднань осіб з інвалідністю, реабілітаційні установи громадських об’єднань осіб з інвалідністю;

100%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100%

Фото без опису

 

  1. громадські об’єднання осіб з інвалідністю України, підприємства та організації, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та спілками громадських об’єднань осіб з інвалідністю і є їх повною власністю, де протягом попереднього календарного місяця кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менш як 25% суми загальних витрат на оплату праці. Зазначені підприємства та організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який надається уповноваженим органом відповідно до Закону України від 21 березня 1991 року № 875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» із змінами та доповненнями. У разі порушення вимог цієї норми зазначені громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх підприємства та організації зобов’язані сплатити суми податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції згідно із законодавством;
  2. бази олімпійської та паралімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;
  3. дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки (крім національних та державних дендрологічних парків), освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;
  4. державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, а також дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких підприємств, установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;
  5. державні та комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацькі спортивні школи, а також центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацькі спортивні школи і спортивні споруди всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, за земельні ділянки, на яких розміщені їх спортивні споруди. У разі виключення таких установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій, декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
  6. органи державної влади та органи місцевого самоврядування, органи прокуратури – по всіх територіях земель.
  7. державні та комунальні підприємства, установи, організації, що повністю або частково фінансуються з бюджету та внесені до реєстру неприбуткових установ та організацій.
  8. представництва релігійних товариств.
  9. Збройні сили України, Національна гвардія України, Державна прикордонна служба України, СБУ України, Державна спеціальна транспортна служба, Служба зовнішньої розвідки,  ДСНС України та інші утворені відповідно до законів, військові формування які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

 

 

 

              Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                               Руслана ГАВРИЛЕНКО

 

Додаток 4 до проекту рішення

ЕЛЕМЕНТИ

визначення податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

 

  1. Положення розроблено у відповідності до ст. 266 Податкового кодексу України і є обов’язковим для виконання на території Веснянської сільської  ради.
  2. Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

2.2. Визначення платників податку в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб: а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб- власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

  1. Об'єкт і база оподаткування.
    1. Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.
    2. Не є об'єктом оподаткування:

а) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільній власності);

б) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом, в тому числі їх частки;

в) будівлі дитячих будинків сімейного типу; г) гуртожитки;

ґ) житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням селищної ради;

д) об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям з інвалідністю, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;

е) об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках;

є) будівлі промисловості, віднесені   до   групи   "Будівлі   промислові   та   склади"   (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

ж) будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства" (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018- 2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

з) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських об’єднань осіб з інвалідністю та їх підприємств;

 

и) об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність;

і) будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг;

ї) об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно- курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

й) об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних споруд всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

к)    об’єкти    нежитлової    нерухомості    баз    олімпійської    та     паралімпійської підготовки. Перелік таких баз затверджується Кабінетом Міністрів України;

л) об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

    1. Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

База оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об'єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт.

  1. Пільги із сплати податку.

База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік). Селищна рада встановлює пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних

 

або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

  1. Ставка податку.

Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

  1. Порядок обчислення суми податку.
    1. Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості у такому порядку:

а) за наявності у власності платника податку одного об'єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до підпунктів «а» або «б» пункту 4 цього Положення та відповідної ставки податку;

б) за наявності у власності платника податку більше одного об'єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об'єктів зменшеної відповідно до підпункту «а» або «б» пункту 4 цього Положення та відповідної ставки податку;

в) за наявності у власності платника податку об'єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об'єктів, зменшеної відповідно до підпункту «в» пункту 4 цього Положення та відповідної ставки податку;

г) сума податку, обчислена з урахуванням підпунктів «б» і «в» цього пункту, розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об'єктів житлової нерухомості.

г΄) за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів «а»-«г» цього пункту, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

    1. Обчислення суми податку з об'єкта/об'єктів нежитлової   нерухомості,   які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об'єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.
    2. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, разом з детальним розрахунком суми/сум податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку контролюючим органом до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, що надсилаються платнику податку, повинні містити щодо кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, зокрема, але не виключно, інформацію про адресу місцезнаходження об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості, його площу, ставки та надані фізичним особам пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Контролюючі органи за місцем проживання (реєстрації) платників податку в десятиденний строк інформують відповідні контролюючі органи за місцезнаходженням

 

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості про надіслані (вручені) платнику податку податкові повідомлення-рішення про сплату податку у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

    1. Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру     загальної     площі     об'єктів     житлової     та/або     нежитлової     нерухомості,     що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

    1. Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов’язані щокварталу у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами, за місцем розташування такого об’єкта нерухомого майна станом на перше число відповідного кварталу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
    2. Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

    1. Порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об'єкта оподаткування податком:

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

  1. Податковий період.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

  1. Порядок сплати податку

Податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до міського бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

  1. Строки сплати податку.

Податкове зобов'язання за звітний рік з податку сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення- рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

 

У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у строки, встановлені підпунктом 6.3 пункту 6 цього положення, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої Податковим Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

 

              Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                                         Руслана ГАВРИЛЕНКО

 

Додаток 5 до проекту рішення

СТАВКИ

податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки1

Ставки вводяться в дію з 01 січня 2024 року.

Адміністративно-територіальні     одиниці     або     населені     пункти,    або

території територіальних громад, на які

поширюється дія рішення ради:

 

 

Код області

Код району

Код КОАТУУ

Найменування адміністративно- територіальної одиниці або населеного пункту, або території територіальної громади

UA48000000000039575

UA48060000000094390

 

UA48060030000055210

Веснянська сільська рада

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030010040372

с-ще Весняне

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030160092491

с-ще Надбузьке

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030130027752

с. Сливине

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030070094836

с. Крива Балка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030120029683

с. Половинки

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030110074205

с. Подимове

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030020034274

с. Безводне

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030140015874

с. Шурине

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030170010876

с-ще Чумаки

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030030087026

с. Зелене

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030080031865

с. Новомихайлівка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030090075375

с. Петрівка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030050098897

с. Карлівка (Карликівка)

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030150082903

с-ще Зелений Яр

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030060084705

с. Киряківка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030100078638

с. Петрово-Солониха

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030040080497

с. Камяна Балка

 

 

 

Класифікація будівель та споруд

Ставки податку

(у % від розміру мінімальної заробітної плати) за 1 кв. метр

 

 

код2

 

 

найменування2

для юридичних осіб

для фізичних осіб

1

зона4

2

зона4

3

зона4

1

зона4

2

зона4

3

зона4

11

Будівлі житлові

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

111

Будинки одноквартирні

1110

Будинки одноквартирні

 

Цей клас включає:

  • відокремлені житлові будинки садибного типу, вілли, дачі, будинки для персоналу лісового господарства, літні будинки для тимчасового проживання, садові будинки та т. ін.
  • спарені або зблоковані будинки з окремими квартирами, що мають свій власний вхід з вулиці

 

 

 

 

 

 

1110.1

Будинки одноквартирні масової забудови

1,500

-

-

0,400

-

-

 

1110.2

Котеджі та будинки одноквартирні підвищеної комфортності

 

1,500

 

-

 

-

 

0,400

 

-

 

-

1110.3

Будинки садибного типу

1,500

-

-

0,400

-

-

1110.4

Будинки дачні та садові

1,500

-

-

0,300

-

-

112

Будинки з двома та більше квартирами

1121

Будинки з двома квартирами

 

Цей клас включає: відокремлені, спарені або зблоковані будинки з двома квартирами

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

1121.1

Будинки двоквартирні масової забудови

1,500

-

-

0,300

-

-

 

1121.2

Котеджі та будинки

двоквартирні підвищеної комфортності

 

1,500

 

-

 

-

 

0,300

 

-

 

-

1122

Будинки з трьома та більше квартирами

 

Цей клас включає: відокремлені, спарені, зблоковані та інші житлові будинки з трьома та більше квартирами

 

 

-

 

 

-

 

 

-

 

 

-

 

 

-

 

 

-

1122.1

Будинки багатоквартирні масової забудови

1,500

-

-

0,300

-

-

 

1122.2

Будинки багатоквартирні підвищеної комфортності, індивідуальні

 

1,500

 

-

 

-

 

0,300

 

-

 

-

                 

 

1122.3

Будинки житлові готельного типу

1,500

-

-

0,300

-

-

113

Гуртожитки

1130.1

Гуртожитки для робітників та службовців

Не є об'єктами оподаткування (пп. 266.2.2 г) п. 266.2 ст. 266 ПКУ)

1130.2

Гуртожитки для студентів вищих навчальних закладів5

1130.3

Гуртожитки для учнів навчальних закладів5

1130.4

Будинки-інтернати для людей похилого віку та інвалідів5

 

1130.5

Будинки дитини та сирітські будинки5

 

1130.6

Будинки для біженців, притулки для бездомних5

1130.9

Будинки для колективного проживання інші

Не є об'єктами оподаткування (пп. 266.2.2 г) п. 266.2 ст. 266 ПКУ)

 

12

Будівлі нежитлові

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

121

Готелі, ресторани та подібні будівлі

1211

Будівлі готельні

1211.1

Готелі

1,500

-

-

1,500

-

-

1211.2

Мотелі

1,500

-

-

1,500

-

-

1211.3

Кемпінги

1,500

-

-

1,500

-

-

1211.4

Пансіонати

1,500

-

-

1,500

-

-

1211.5

Ресторани та бари

1,500

-

-

1,500

-

-

1212

Інші будівлі для тимчасового проживання

1212.1

Туристичні бази та гірські притулки

0,500

-

-

0,500

-

-

1212.2

Дитячі та сімейні табори відпочинку

0,500

-

-

0,400

-

-

1212.3

Центри та будинки відпочинку

0,500

-

-

0,500

-

-

 

1212.9

Інші будівлі для тимчасового проживання, не класифіковані раніше

0,500

-

-

0,500

 

-

 

-

 

122

Будівлі офісні

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

1220

Будівлі офісні

1220.1

Будівлі органів державного та місцевого управління5

Не є об'єктами оподаткування (пп. 266.2.2 а) п. 266.2 ст. 266 ПКУ)

1220.2

Будівлі фінансового

обслуговування

1,500

-

-

1,500

-

-

1220.3

Будівлі органів правосуддя5

1,500

-

-

-

-

-

1220.4

Будівлі закордонних представництв5

1,500

-

-

-

-

-

 

 

1220.5

Адміністративно-побутові будівлі промислових підприємств

1,500

-

-

1,500

 

-

 

-

1220.9

Будівлі для конторських та адміністративних цілей інші

1,500

-

-

1,500

-

-

 

123

Будівлі торговельні

(за винятком об’єктів нерухомості, що підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

1230

Будівлі торговельні

1230.1

Торгові центри, універмаги, магазини

1,500

-

-

1,500

-

-

1230.2

Криті ринки, павільйони та зали для ярмарків5

0,500

-

-

0,500

-

-

1230.3

Станції технічного обслуговування автомобілів

1,500

-

-

1,500

-

-

1230.4

Їдальні, кафе, закусочні тощо

1,500

-

-

1,500

-

-

 

1230.5

Бази та склади підприємств торгівлі і громадського харчування

1,500

-

-

1,500

 

-

 

-

1230.6

Будівлі підприємств побутового обслуговування

1,500

-

-

1,500

-

-

1230.9

Будівлі торговельні інші

1,500

-

-

1,500

-

-

 

124

Будівлі транспорту та засобів зв’язку

(за винятком об’єктів нерухомості, що підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

1241

Вокзали, аеровокзали, будівлі засобів зв’язку та пов’язані з ними будівлі

1241.1

Автовокзали та інші будівлі автомобільного транспорту

1,500

-

-

0,500

-

-

1241.2

Вокзали та інші будівлі залізничного транспорту

1,500

-

-

0,500

-

-

1241.3

Будівлі міського електротранспорту

1,500

-

-

0,500

-

-

1241.4

Аеровокзали та інші будівлі повітряного транспорту

1,500

-

-

0,500

-

-

 

1241.5

Морські та річкові вокзали, маяки та пов’язані з ними будівлі

1,500

-

-

0,500

 

-

 

-

1241.6

Будівлі станцій підвісних та канатних доріг

1,500

-

-

0,500

-

-

 

 

1241.7

Будівлі центрів радіо- та телевізійного мовлення, телефонних станцій, телекомунікаційних центрів тощо

1,500

-

-

0,500

 

 

-

 

 

-

 

1241.8

Ангари для літаків, локомотивні, вагонні, трамвайні та тролейбусні депо

1,500

-

-

0,500

 

-

 

-

1241.9

Будівлі транспорту та засобів зв’язку інші

1,500

-

-

0,500

-

-

1242

Гаражі

 

1242.1

Гаражі наземні

1,500

-

-

0,500

-

-

1242.2

Гаражі підземні

1,500

-

-

0,500

-

-

1242.3

Стоянки автомобільні криті

1,500

-

-

0,500

-

-

1242.4

Навіси для велосипедів

1,500

-

-

0,500

-

-

 

125

Будівлі промислові та склади

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

1251

Будівлі промислові5

 

1251.1

Будівлі підприємств машинобудування та металообробної промисловості5

 

1,500

 

-

 

-

 

0,500

 

-

 

-

1251.2

Будівлі підприємств чорної металургії5

1,500

 

-

 

-

 

0,500

-

-

1251.3

Будівлі підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості5

1,500

 

-

 

-

 

0,500

-

-

1251.4

Будівлі підприємств легкої промисловості5

1,500

 

-

 

-

 

0,500

-

-

1251.5

Будівлі підприємств харчової промисловості5

1,500

 

-

 

-

 

0,500

-

-

 

1251.6

Будівлі підприємств медичної

та мікробіологічної промисловості5

1,500

 

-

 

-

 

0,500

 

-

 

-

 

1251.7

Будівлі підприємств лісової, деревообробної та целюлозно- паперової промисловості5

1,500

 

-

 

-

 

0,500

 

-

 

-

 

 

1251.8

Будівлі підприємств будівельної індустрії, будівельних матеріалів та виробів, скляної та фарфоро-

фаянсової промисловості5

1,500

 

-

 

-

 

0,500

 

 

-

 

 

-

 

1251.9

Будівлі інших промислових

виробництв, включаючи поліграфічне5

1,500

 

-

 

-

 

0,500

 

-

 

-

1252

Резервуари, силоси та склади

1252.1

Резервуари для нафти, нафтопродуктів та газу

1,500

-

-

1,500

-

-

1252.2

Резервуари та ємності інші

1,500

-

-

1,500

-

-

1252.3

Силоси для зерна

1,500

-

-

1,500

-

-

1252.4

Силоси для цементу та інших сипучих матеріалів

1,500

-

-

1,500

-

-

1252.5

Склади спеціальні товарні

1,500

-

-

1,500

-

-

1252.6

Холодильники

1,500

-

-

1,500

-

-

1252.7

Складські майданчики

1,500

-

-

1,500

-

-

1252.8

Склади універсальні

1,500

-

-

1,500

-

-

1252.9

Склади та сховища інші5

1,500

-

-

1,500

-

-

 

126

Будівлі для публічних виступів, закладів освітнього, медичного та оздоровчого призначення

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

 

1261

Будівлі для публічних виступів

1261.1

Театри, кінотеатри та концертні зали

0,500

-

-

0,500

-

-

1261.2

Зали засідань та багатоцільові зали для публічних виступів

0,500

-

-

0,500

-

-

1261.3

Цирки

0,500

-

-

0,500

-

-

1261.4

Казино, ігорні будинки

0,500

-

-

0,500

-

-

1261.5

Музичні та танцювальні зали, дискотеки

0,500

-

-

0,500

-

-

1261.9

Будівлі для публічних виступів інші

0,500

-

-

0,500

-

-

1262

Музеї та бібліотеки

1262.1

Музеї та художні галереї5

0,300

-

-

0,300

-

-

1262.2

Бібліотеки, книгосховища5

0,300

-

-

0,300

-

-

1262.3

Технічні центри

0,300

-

-

0,300

-

-

1262.4

Планетарії5

0,300

-

-

0,300

-

-

1262.5

Будівлі архівів5

0,300

-

-

0,300

-

-

1262.6

Будівлі зоологічних та ботанічних садів5

0,300

-

-

0,300

-

-

 

1263

Будівлі навчальних та дослідних закладів

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадаєють під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

 

1263.1

Будівлі науково-дослідних та проектно-вишукувальних установ

0,500

-

-

0,500

 

-

 

-

1263.2

Будівлі вищих навчальних закладів

0,500

-

-

0,500

-

-

1263.3

Будівлі шкіл та інших середніх навчальних закладів5

Не є об'єктами оподаткування (пп. 266.2.2 і) п. 266.2 ст. 266 ПКУ)

1263.4

Будівлі професійно-технічних навчальних закладів5

0,500

-

-

0,500

-

-

 

1263.5

Будівлі дошкільних та позашкільних навчальних закладів5

Не є об'єктами оподаткування (пп. 266.2.2 і) п. 266.2 ст. 266 ПКУ)

 

1263.6

Будівлі спеціальних навчальних

закладів для дітей з особливими потребами5

0,400

-

-

0,400

 

-

 

-

1263.7

Будівлі закладів з фахової перепідготовки

0,500

-

-

0,500

-

-

1263.8

Будівлі метеорологічних станцій, обсерваторій5

0,500

-

-

0,500

-

-

1263.9

Будівлі освітніх та науково- дослідних закладів інші5

0,500

-

-

0,500

-

-

 

1264

Будівлі лікарень та оздоровчих закладів

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

 

1264.1

Лікарні багатопрофільні територіального

0,500

-

-

0,500

 

-

 

-

 

 

обслуговування, навчальних закладів5

 

 

 

 

 

 

1264.2

Лікарні профільні, диспансери5

0,500

-

-

0,500

-

-

 

1264.3

Материнські та дитячі реабілітаційні центри, пологові будинки5

0,400

-

-

0,400

 

-

 

-

 

1264.4

Поліклініки, пункти медичного

обслуговування та консультації5

0,500

-

-

0,500

 

-

 

-

1264.5

Шпиталі виправних закладів, в’язниць та Збройних Сил5

0,500

-

-

0,500

-

-

 

1264.6

Санаторії, профілакторії та центри функціональної реабілітації5

0,070

-

-

0,070

 

-

 

-

 

1264.9

Заклади лікувально- профілактичні та оздоровчі інші5

0,500

-

-

0,500

 

-

 

-

 

1265

Зали спортивні

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту

266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

1265.1

Зали гімнастичні, баскетбольні, волейбольні, тенісні тощо

0,500

-

-

0,500

-

-

1265.2

Басейни криті для плавання

0,500

-

-

0,500

-

-

1265.3

Хокейні та льодові стадіони криті

0,500

-

-

0,500

-

-

1265.4

Манежі легкоатлетичні

0,500

-

-

0,500

-

-

1265.5

Тири

0,500

-

-

0,500

-

-

1265.9

Зали спортивні інші

0,300

-

-

0,300

-

-

 

127

Будівлі нежитлові інші

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

 

1271

Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

1271.1

Будівлі для тваринництва5

Не є об'єктами оподаткування (пп. 266.2.2 ж)

п. 266.2 ст. 266 ПКУ)

1271.2

Будівлі для птахівництва5

1,500

-

-

0,300

-

-

1271.3

Будівлі для зберігання зерна5

1,500

-

-

1,000

-

-

1271.4

Будівлі силосні та сінажні5

1,500

-

-

1,000

-

-

1271.5

Будівлі для садівництва, виноградарства та виноробства5

1,500

-

-

1,000

-

-

1271.6

Будівлі тепличного господарства5

1,500

-

-

1,000

-

-

1271.7

Будівлі рибного господарства5

1,500

-

-

1,000

-

-

1271.8

Будівлі підприємств лісівництва та звірівництва5

1,500

-

-

1,000

-

-

1271.9

Будівлі сільськогосподарського призначення інші5

1,500

-

-

1,000

-

-

 

1272

Будівлі для культової та релігійної діяльності

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

 

1272.1

Церкви, собори, костьоли, мечеті, синагоги тощо5

Не є об'єктами оподаткування (пп. 266.2.2 и) п. 266.2 ст. 266 ПКУ)

1272.2

Похоронні бюро та ритуальні зали

0,300

-

-

0,300

-

-

1272.3

Цвинтарі та крематорії5

-

-

-

-

-

-

 

1273

Пам’ятки історичні та такі, що охороняються державою

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

1273.1

Пам’ятки історії та архітектури5

-

-

-

-

-

-

 

1273.2

Археологічні розкопки, руїни та

історичні місця, що охороняються державою5

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

 

-

1273.3

Меморіали, художньо- декоративні будівлі, статуї5

-

-

-

-

-

-

 

1274

Будівлі інші, не класифіковані раніше¹

(за винятком об’єктів нерухомості, які підпадають під дію підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України)

1274.1

Казарми Збройних Сил5

0,500

-

-

0,500

-

-

1274.2

Будівлі поліцейських та пожежних служб5

0,500

-

-

0,500

-

-

1274.3

Будівлі виправних закладів, в’язниць та слідчих ізоляторів5

-

-

-

-

-

-

1274.4

Будівлі лазень та пралень

1,500

-

-

0,500

-

-

1274.5

Будівлі з облаштування населених пунктів

1,500

-

-

0,500

-

-

 

 

 

 

             Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                               Руслана ГАВРИЛЕНКО

 

Додаток 6 до проекту рішення

 

Пільги зі сплати

податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки1

Ставки вводяться в дію з 01 січня 2024 року.

Адміністративно-територіальні     одиниці     або     населені     пункти,    або території територіальних громад, на які поширюється дія рішення ради:

 

 

Код області

Код району

Код КОАТУУ

Найменування адміністративно- територіальної одиниці або населеного пункту, або території територіальної громади

UA48000000000039575

UA48060000000094390

 

UA48060030000055210

Веснянська сільська рада

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030010040372

с-ще Весняне

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030160092491

с-ще Надбузьке

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030130027752

с. Сливине

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030070094836

с. Крива Балка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030120029683

с. Половинки

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030110074205

с. Подимове

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030020034274

с. Безводне

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030140015874

с. Шурине

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030170010876

с-ще Чумаки

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030030087026

с. Зелене

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030080031865

с. Новомихайлівка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030090075375

с. Петрівка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030050098897

с. Карлівка (Карликівка)

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030150082903

с-ще Зелений Яр

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030060084705

с. Киряківка

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030100078638

с. Петрово-Солониха

UA48000000000039575

UA48060000000094390

UA48060030040080497

с. Камяна Балка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Група платників, категорія/ класифікація будівель та споруд2

 

Розмір пільги (відсотків суми податкового зобов’язання за

рік)

 

Об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у

власності осіб на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» , учасників бойових дій, в тому числі учасників антитерористичної операції на сході України, а також членів сімей загиблих учасників АТО, членів сімей Героїв Небесної Сотні, крім об’єктів нерухомості, що використовуються для здійснення комерційної діяльності

100

 

Об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності інвалідів І та ІІ групи, в тому числі їх частки (пільга застосовується лише для одного об'єкта житлової нерухомості), крім об’єктів нерухомості, що використовуються для здійснення комерційної діяльності

100

 

Об’єкти житлової нерухомості в тому числі їх частки, що належать фізичним особам, що виховують 3-х та більше дітей віком до 18 років, крім об’єктів нерухомості, що використовуються для здійснення комерційної діяльності

100

 

Об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб (крім об"єктів оподаткування що використовуються з комерційною ціллю) - присадибні ( господарські) будівлі - допоміжні нежитлові приміщення (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції, тощо)

100

 

Об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості комунальних некомерційних підприємств – лікувально-профілактичні заклади Веснянської сільської ради

100

 

Об’єкти нежитлової нерухомості комунальної власності Веснянської сільської  ради

100

 

Об’єкти нежитлової нерухомості установ, організацій, які віднесені до Реєстру   неприбуткових організацій (установ)

100

 

Об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійні організації, статути яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями)

100

 

           

 

 

 

1 Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються при умовах, визначених пунктом 5.2 додатку №1 до рішення сесії.

 

Перелік пільг встановлюються з урахуванням норм підпункту 12.3.7 пункту 12.3 статті 12, пункту 30.2 статті 30, статей 266.4.2 Податкового кодексу України.

 

 

             Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                               Руслана ГАВРИЛЕНКО

 

Додаток 7 до проекту рішення

 

 

ЕЛЕМЕНТИ

 справляння транспортного податку

 

  1. Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до пункту 2 цього Положення є об’єктами оподаткування.
  2. Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного,   соціального розвитку   і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.
  3. Базою оподаткування є легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до пункту 2 цього Положення.
  4. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.
  5. Базовий податковий (звітний) період  дорівнює  календарному року.
  6. Порядок обчислення та сплати податку
    1. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування
    2. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку фізичним особам – нерезидентам здійснює контролюючий орган за місцем реєстрації об’єктів оподаткування, що перебувають у власності таких нерезидентів.

  1. Платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на                1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

  1. У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.
  2. За об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

 

  1. У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.
  2. Фізичні особи - платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку; б) розміру ставки податку;

в) нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Фізичні особи – нерезиденти у порядку, визначеному цим пунктом, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

  1. Порядок сплати податку

Податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до місцевого бюджету, згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

  1. Строки сплати податку.

Транспортний податок сплачується:

а) фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення –

рішення;

б) юридичними   особами   -     авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

 

 

             Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                               Руслана ГАВРИЛЕНКО

 

Додаток 8 до рішення Веснянської сільської  ради

від                     2023 року          

 

ЕЛЕМЕНТИ

визначення єдиного податку

 

1.Платники податку

Суб’єкти   господарювання,    які     застосовують   спрощену     систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку :

  1. перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  2. друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група

70.31 КВЕД ДК 009:2005), послуги з надання доступу до мережі Інтернет, а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи.

Не можуть бути платниками єдиного податку (п. 291.5. ст. 291 ПКУ зі змінами та доповненнями):

  1. суб'єкти господарювання, які здійснюють:
  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора),
  • обмін іноземної валюти,
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин),
  • видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння),
  • видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення,
  • діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України «Про страхування», сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеним розділом ІІІ ПКУ,
  • діяльність з управління підприємствами,

 

-діяльність з надання послуг пошти (крім кур’єрської діяльності), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з використанням бездротового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку, діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж,

  • діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату,
  • діяльність з організації, проведення гастрольних заходів.

2) фізичні особи – підприємці, які здійснюють технічні випробування та дослідження (група

74.3 КВЕД ДК 009:2005), діяльність у сфері аудиту,

3 ) фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів;

  1. Фізичні   особи – нерезиденти.
  2. платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).
  1. Об’єкт та база оподаткування платниками єдиного податку першої – другої груп визначаються статтею 292 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями.
  2. Ставки єдиного податку

Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, другої групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються селищною радою для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

  1. для першої групи платників єдиного податку – 10 відсотків до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  2. для другої групи платників єдиного податку – 15 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.
  1. Податковим (звітним) період для платників єдиного податку першої, другої груп є календарний рік, що визначено статтею 294 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями.
  2. Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку визначаються статтею 295 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями.
  3. Ведення обліку, складання звітності платниками єдиного податку визначаються статтею 296 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями.
  4. Відповідальність платника єдиного податку

Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до Податкового Кодексу за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій.

 

             Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                                        Руслана ГАВРИЛЕНКО

 

Додаток 9 до               проєкту рішення

Єдиний податок

Розмір ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

 

№ з/п

КВЕД

Назва економічної діяльності

Ставки податку

до прожиткового мінімуму

до мінімальної заробітної плати

перша група

друга група

1

А

Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство

 

 

 

01

Сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ним послуг

10%

20%

 

02

Лісове господарство та лісозаготівлі

10%

20%

 

03

Рибне господарство

10%

20%

2

В

Добувна промисловість і розроблення кар’єрів

 

 

 

05

Добування кам’яного та бурого вугілля

10%

20%

 

06

Добування сирої нафти та природного газу

10%

20%

 

07

Добування металевих руд

10%

20%

 

08

Добування інших корисних копалин і розроблення кар’єрів

10%

20%

 

09

Надання допоміжних послуг у сфері добувної промисловості та розроблення кар’єрів

10%

20%

3

С

Переробна промисловість

 

 

 

10

Виробництво харчових продуктів

10%

20%

 

11

Виробництво напоїв

10%

20%

 

12

Виробництво тютюнових виробів

10%

20%

 

13

Текстильне виробництво

10%

20%

 

14

Виробництво одягу

10%

20%

 

15

Виробництво шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів

10%

20%

 

16

Оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини та корка, крім меблів, виготовлення виробів із соломки та рослинних матеріалів для плетіння

10%

20%

 

17

Виробництво паперу та паперових виробів

10%

20%

 

18

Поліграфічна діяльність, тиражування записаної інформації

10%

20%

 

19

Виробництво коксу та продуктів нафтоперероблення

10%

20%

 

20

Виробництво хімічних речовин і хімічної продукції

10%

20%

 

21

Виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів

10%

20%

 

22

Виробництво гумових і пластмасових виробів

10%

20%

 

23

Виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції

10%

20%

 

24

Металургійне виробництво

10%

20%

 

25

Виробництво готових металевих виробів, крім машин і устаткування

10%

20%

 

26

Виробництво комп’ютерів, електронної та оптичної продукції

10%

20%

 

27

Виробництво електричного устаткування

10%

20%

 

28

Виробництво машин і устаткування, н.в.і.у.

10%

20%

 

29

Виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів

10%

20%

 

30

Виробництво інших транспортних засобів

10%

20%

 

31

Виробництво меблів

10%

20%

 

32

Виробництво іншої продукції

10%

20%

 

33

Ремонт і монтаж машин і устаткування

10%

20%

4

D

Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря

 

 

 

35

Постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря

10%

20%

5

Е

Водопостачання, каналізація, поводження з відходами

 

 

 

36

Забір, очищення та постачання води

10%

20%

 

37

Каналізація, відведення й очищення стічних вод

10%

20%

 

38

Збирання, оброблення й видалення відходів: відновлення матеріалів

10%

20%

 

39

Інша діяльність щодо поводження з відходами

10%

20%

6

F

Будівництво

 

 

 

41

Будівництво будівель

10%

20%

 

42

Будівництво споруд

10%

20%

 

43

Спеціалізовані будівельні роботи

10%

20%

 

G

Оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів

10%

20%

 

45

Оптова та роздрібна торгівля автотранспортними засобами та мотоциклами, їх ремонт

10%

20%

 

46

Оптова торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами

10%

20%

 

47

Роздрібна торгівля, крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами

10%

20%

7

Н

Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність

 

 

 

49

Наземний і трубопровідний транспорт

10%

20%

 

50

Водний транспорт

10%

20%

 

51

Авіаційний транспорт

10%

20%

 

52

Складське господарство та допоміжна діяльність у сфері транспорту

10%

20%

 

53

Поштова та кур’єрська діяльність

10%

20%

8

І

Тимчасове розміщування й організація харчування

 

 

 

55

Тимчасове розміщування

10%

20%

 

56

Діяльність із забезпечення стравами та напоями

10%

20%

9

J

Інформація та телекомунікації

 

 

 

58

Видавнича діяльність

10%

20%

 

59

Виробництво кіно-та відеофільмів, телевізійних програм, видання звукозаписів

10%

20%

 

60

Діяльність у сфері радіомовлення та телевізійного мовлення

10%

20%

 

61

Телекомунікації (електрозв’язок )

10%

20%

 

62

Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ним діяльність

10%

20%

 

63

Надання інформаційних послуг

10%

20%

10

К

Фінансова та страхова діяльність

 

 

 

64

Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення

10%

20%

 

65

Страхування, перестрахування та недержавне пенсійне забезпечення, крім обов’язкового соціального страхування

10%

20%

 

66

Допоміжна діяльність у сфері фінансових послуг і страхування

10%

20%

11

L

Операції з нерухомим майном

 

 

 

68

Операції з нерухомим майном

10%

20%

12

М

Професійна, наукова та технічна діяльність

10%

20%

 

69

Діяльність у сферах права та бухгалтерського обліку

10%

20%

 

70

Діяльність головних управлінь (хед-офісів): консультування з питань керування

10%

20%

 

71

Діяльність у сферах архітектури та інжинірингу; технічні випробування та дослідження

10%

20%

 

72

Наукові дослідження та розробки

10%

20%

 

73

Рекламна діяльність і дослідження кон'юнктури ринку

10%

20%

 

74

Інша професійна, наукова та технічна діяльність

10%

20%

 

75

Ветеринарна діяльність

10%

20%

13

N

Діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування

 

 

 

77

Оренда, прокат і лізинг

10%

20%

 

78

Діяльність із працевлаштування

10%

20%

 

79

Діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, надання інших послуг бронювання та пов'язана з цим діяльність

10%

20%

 

80

Діяльність охоронних служб та проведення розслідувань

10%

20%

 

81

Обслуговування будинків і територій

10%

20%

 

82

Адміністративна та допоміжна офісна діяльність, інші допоміжні комерційні послуги

10%

20%

14

О

Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування

 

 

 

84

Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування

10%

20%

15

Р

Освіта

 

 

 

85

Освіта

10%

20%

16

Q

Охорона здоров'я та надання соціальної допомоги

 

 

 

86

Охорона здоров’я

10%

20%

 

87

Надання послуг догляду із забезпеченням проживання

10%

20%

 

88

Надання соціальної допомоги без забезпечення проживання

10%

20%

17

R

Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок

 

 

 

90

Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг

10%

20%

 

91

Функціювання бібліотек, архівів, музеїв та інших закладів культури

10%

20%

 

92

Організування азартних ігор

10%

20%

 

93

Діяльність у сфері спорту, організування відпочинку та розваг

10%

20%

18

S

Надання інших видів послуг

 

 

 

94

Діяльність громадських організацій

10%

20%

 

95

Ремонт комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку

10%

20%

 

96

Надання інших індивідуальних послуг

10%

20%

19

T

Діяльність домашніх господарств

 

 

 

97

Діяльність домашніх господарств як роботодавців для домашньої прислуги

10%

20%

 

98

Діяльність домашніх господарств як виробників товарів та послуг для власного споживання

10%

20%

20

U

Діяльність екстериторіальних організацій і органів

 

 

 

99

Діяльність екстериторіальних організацій і органів

10%

20%

 

База та об’єкт оподаткування, податковий період та інші обов’язкові елементи єдиного податку визначаються згідно із главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

 

 

    Головний спеціаліст

             Веснянської сільської ради                                                    Руслана Гавриленко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь