Обережно – ботулізм!
Дата: 12.06.2023 13:33
Кількість переглядів: 86
У зв’язку з підривом Каховської ГЕС та підтопленням деяких населених пунктів Миколаївської області (зокрема Снігурівської та Горохівської територіальних громад, м. Миколаїв) спостерігається мор риби, а отже є ризик захворювання на ботулізм при її вживанні.
ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» нагадує :
- мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини!
- Крім того, уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.
- Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
- Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.
- Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться по медичну допомогу до лікарів.
- Симптоми ботулізму включають:
- виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;
- початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення;
- блювання, запор і здуття живота;
- параліч дихальних м’язів;
- Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму. Негайно зверніться по медичну допомогу, якщо у вас є будь-який із симптомів.