Веснянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ДО УВАГИ РОБОТОДАВЦІВ!

Дата: 15.09.2022 13:53
Кількість переглядів: 112

З 4 червня 2021 року в Україні запроваджена цільова модель формування та видачі «е-лікарняних», яка передбачає формування електронних листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, який веде Пенсійний фонд України.

Електронний листок непрацездатності формується та утворюється лікуючим лікарем в Реєстрі медичних висновків в Електронній системі охорони здоров’я. Тому обмін інформацією між Пенсійним фондом України та Міністерством охорони здоров’я України відбувається автоматично, на центральному рівні.

Якщо особа є застрахованою особою, то для неї автоматично сформується електронний листок непрацездатності (надалі ЕЛН).

Відзначаємо, що на центральному рівні успішне завантаження медичних висновків та формування ЕЛН можливе за умови коректного заповнення лікарями інформації в Реєстрі медичних висновків та СВОЄЧАСНОГО ФОРМУВАННЯ СТРАХУВАЛЬНИКАМИ (РОБОТОДАВЦЯМИ) КОРЕКТНИХ ДАНИХ ПРО НАЙМАНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ЗВІТНОСТІ.

В порядку міжвідомчого обміну Державна податкова служба України надає Пенсійному фонду України інформацію про звітні відомості страхувальників та періоди, за які сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в тому числі щодо наявності заборгованості або переплати з даного виду платежу.

Зокрема, передбачено щоквартальне подання звітності про нарахування єдиного внеску, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України і терміни подання податкової декларації є 40 КАЛЕНДАРНИХ ДНІВ, ЩО НАСТАЮТЬ ЗА ОСТАННІМ КАЛЕНДАРНИМ ДНЕМ ЗВІТНОГО (ПОДАТКОВОГО) КВАРТАЛУ.

 

Звертаємо увагу страхувальників (роботодавців) на важливість подання Податкового розрахунку З ТИПОМ «ЗВІТНИЙ» ЯК «ДОВІДКОВИЙ».

«Довідковий» потрібно подавати у разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії або матеріального забезпечення, або страхових виплат. В «Довідковий» звіт необхідно включати тільки інформацію по таких особах. При цьому відзначаємо, що при поданні Податкового розрахунку за звітний квартал до нього та його складових необхідно включати відомості про нарахування ЄСВ щодо осіб, стосовно яких раніше було надано Податковий розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» (тобто продублювати інформацію).

Наприклад для забезпечення формування ЕЛН у вересні для нового працівника, якого прийнято на роботу в серпні (місяці ІІІ кварталу 2022 року, термін звітування за які починається з жовтня 2022 року) ОБОВ’ЯЗКОВО необхідно відразу як працівник пішов на лікарняний подати Податковий розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий». Якщо такий звіт не надати ЕЛН на працівника для страхувальника (роботодавця) не сформується.

Зауважуємо, що враховуючи зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25 березня 2022 року № 522 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» до 01 січня 2023 року ОСОБА МАЄ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЬ ДО ЛІКУЮЧОГО ЛІКАРЯ З ПИТАННЯ ОТРИМАННЯ ПАПЕРОВОГО ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ.

Додатково повідомляємо, що процедура призначення допомог від Фонду соціального страхування України (далі ФССУ) не змінилась попри воєнний стан. Водночас якщо роботодавець через бойові дії не має можливості оформити заяву-розрахунок за лікарняним свого працівника (наприклад, якщо знищено матеріально-технічну базу підприємства тощо), застрахована особа може отримати лікарняні або декретну допомогу напряму від ФССУ. Для цього необхідно звернутись до будь-якого зручного відділення ФССУ, контакти усіх відділень оновлюються за посиланням:https://docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4

Саме від дати прийняття Фондом заяви-розрахунку від роботодавця залежить дата фінансування лікарняних – слідкувати за станом виплат можна в телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь