Веснянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВА ПИТНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ

Дата: 07.02.2022 08:19
Кількість переглядів: 235

Як відомо,  питна вода, перед тим, як потрапити до споживача, проходить де який путь між джерелом, з якого вона видобувається, до водопровідного крану на розвідній мережі, через необхідні етапи водопідготовки. Це може бути знезараження  з метою запобігання бактеріального забруднення, очищення від надлишків мінеральних складових,  а іноді, навпроти, додаткова мінералізація.  Дуже важливо, щоби на своєму шляху до споживача, вода не  втратила свої властивості та якісні показники.

Всі етапи видобування, оброблення, транспортування та розподіл питної води між споживачами є складовими технологічного процесу виробництва питної  води, який повинен здійснюватися с дотриманням вимог чинного законодавства.

Діючими нормативними законодавчими  актами передбачено, що основним технічним документом для підприємств, які надають послуги з централізованого питного водопостачання (та водовідведення), є Технологічний регламент.

Необхідність його розробки передбачена ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (п. 3.10), де зазначено: «Виробництво питної води здійснюється за нормативно-технічним документом  та  відповідно до технологічного регламенту  або  іншого  документа з описом технологічного процесу виробництва питної води, що пройшли державну санітарно-епідеміологічну   експертизу   та   отримали  позитивний висновок». Також, відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг № 279 від 10.08.2012 р. (розділ 3.4.1) суб’єкти господарювання, які здійснюють централізоване водопостачання, повинні мати технологічний регламент з експлуатації споруд та мереж централізованого водопостачання, затверджений керівником суб’єкта господарювання.  Наявність технологічного регламенту є обов’язковою вимогою для отримання ліцензії для здійснення господарської діяльності в сфері  централізованого водопостачання та водовідведення  згідно п.2, п/п 4)  Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №307 від 22.03.2017 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».

           В Миколаївський області, за результатами заходів державного нагляду (контролю)  об’єктів водопостачання  (водопроводів), проведених, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області,  встановлено: лише 11,5% водопроводів, розташованих в Миколаївський області мають технологічні регламенти на виробництво питної води (63 водопроводи з 550).

В тих підприємствах, де в  наявності,  технологічні регламенти,  вони за вмістом не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та не узгоджені, як то вимагає чинне законодавство, робочі програми відомчого контролю складені з порушенням санітарних вимог    щодо періодичності контролю та переліку необхідних для дослідження показників.

Технологічний регламент повинен включати повний детальний опис технологічного процесу виробництва питної води та показники якості питної води, що виробляється підприємством та надається споживачу. Зокрема, характеристики системи водопостачання в цілому та її окремих частин, очисних споруд, насосних станцій, розподільної мережі та її окремих частин.  В тому числі,  наявних установок доочищення питної води, що більш притаманне для сільських водопроводів, при цьому регламент повинен включати необхідний порядок здійснення технічного обслуговування установок, тобто, заміни фільтрів, промивок трубопроводів та ємностей тощо. Також, регламент,  обов’язкової, повинен включати робочу програму виробничого контролю, складену у повній відповідності до вимог розділу 4 ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», відносно  типу контролю, переліку показників, що досліджуються, періодичності та вибору місць контролю.

Кожен технологічний регламент повинен бути узгоджений в установленому чинним законодавством  порядку з отриманням  висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи відсутній.     Затверджений та узгоджений з усіма необхідними установами технологічний регламент повинен точно виконуватися експлуатуючими службами, він є підставою для виконання всіх видів робіт з експлуатації, поточного та капітального ремонту, технологічного, фізико-хімічного і бактеріологічного контролю за роботою всього водоочисного комплексу та його окремих елементів.

Технологічні регламенти підлягають обов’язковому перегляду і узгодженню в разі внесення змін в технологічний процес видобування підготовки та передання споживачу воді.

Для отримання консультації, щодо розробки Технологічного регламенту,  Ви можете звертатись до Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: м. Миколаїв, вул. Кузнецька, 192, телефон 70-94-36


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь