Веснянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо ліквідації Петрівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів та Петровосолониського закладу загальної середньої освіти І ступеня

Дата: 27.10.2021 15:33
Кількість переглядів: 1734

Найменування організатора громадського обговорення: Веснянська сільська рада Миколаївського району Миколаївської області (засновник).

 

Мета громадського обговорення: врахування думки жителів Веснянської територіальної громади щодо ліквідації комунальних закладів освіти, а саме: Петрівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів та Петровосолониського закладу загальної середньої освіти І ступеня.

 

Запрошуємо жителів Веснянської територіальної громади долучитися до громадського обговорення проектів рішення Веснянської сільської ради щодо оптимальної, спроможної мережі закладів загальної середньої освіти Веснянської сільської ради.

 

Забезпечення рівного доступу до якісної освіти є одним із пріоритетних напрямів реалізації державної освітньої політики. Спроможна освітня мережа — це така сукупність закладів, класів, груп дошкільної, загальної середньоїосвіти, яка забезпечує доступність, якість і результативність надання освітніх послуг відповідно до стандартів, встановлених державою, та запитів учасників освітнього процесу, а також ефективне використання наявних ресурсів (кадрових, інфраструктурних, матеріально-технічних, фінансових тощо).

Основними завданнями розвитку системи освіти Веснянської територіальної громади є охоплення навчанням і вихованням дітей, забезпечення кожній дитині рівного доступу до якісної освіти, економічних і соціальних гарантій для професійної самореалізації педагогічних працівників, розвитку матеріально-технічної бази закладів освіти.

Відповідно до Конституції України (с.143), Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст.26), законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» (ст.32), рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники). Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

У разі ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

У 2021-2022навчальномуроціу Петрівському закладі загальної середньої освіти І-ІІ ступенів навчається 98учнів, у 1-му класі - 7, у 2-му класі –                   14 учнів, у 3-му – 11, у 4-му – 11, у 5-му – 14, у 6-му – 11, у 7-му – 12, у 8-му – 9, у 9-му – 9.

Узакладіпрацює13педагогів (13 – основних працівників), з них один – пенсійного віку.

       За фахом працює 8 педагогів. Нефахівцями викладаються такі предмети як: історія, правознавство, біологія, хімія, географія, основи здоров’я, трудове навчання, образотворче та музичне мистецтво. До переліку навчальних предметів, із яких складається ЗНО, входять історія, біологія, хімія, географія. Програми ЗНО з даних навчальних предметів містить матеріал, починаючи з 5 класу.

Проєктна потужність закладу розрахована на 100 учнів. Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу.

Значна видаткова частина бюджету Веснянської територіальної  громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів у порівнянні з розрахунковою є найбільш затратними комунальними установами (у перерахунку на одного учня). Проте надмірні витрати на утримання позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, крім того додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів Веснянської сільської ради, що могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування проектів, а також на зміцнення матеріально-технічних баз ЗЗСО, а саме: придбання підручників та посібників, оснащення навчальних кабінетів, заходи, пов’язані з забезпеченням пожежної безпеки тощо.

       Так, вартість утримання одного учня Петрівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів становить41тис.13 грн на рік (до розрахунку взято заробітну плату працівників, оплату енергоносіїв, придбання предметів, матеріалів та обладнання, оплату послуг (крім комунальних)). На утримання закладу в рік необхідно 4 млн. 19 тис. 349 грн.

У 2021-2022навчальному році у Петровосолониському закладі загальної середньої освіти І ступеня навчається 27 учнів, у 1-му класі - 5, у 2-му класі – 7 учнів, у 3-му – 6, у 4-му – 9. Прогнозована кількість майбутніх першокласників на наступний 2022-2023 навчальний рік складатиме 6 учнів.      

У закладі працює 5 педагогів (5 – основних працівників).

       За фахом працює 4 педагоги. 1 учитель працює не за фахом: спеціальність за освітою – учитель російської мови.     

Проєктна потужність закладу розрахована на 40 учнів. Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу.

        Вартість утримання одного учня Петровосолониського закладу загальної середньої освіти І ступеня становить 70 тис. 443грн на рік (до розрахунку взято заробітну плату працівників, оплату енергоносіїв, придбання предметів, матеріалів та обладнання, оплату послуг (крім комунальних)). На утримання закладу в рік необхідно 1 млн. 901 тис. 973 грн.

      Однак, головне – це якість знань, рівень підготовки учнів, уміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські якості, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності, належні умови здобуття освіти, бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

      Якість освітніх послуг, соціалізація здобувача із неналежним матеріально-технічним забезпеченням, яке не відповідає нормам чинного законодавства, а саме: необхідність заміни системи опалення в Петрівському ЗЗСО І-ІІ ступенів, відсутність спортивної зали в Петровосолониському ЗЗСО І ступеня, відсутність належного харчування тощо – викликали необхідність підготувати відповідний проєкт рішення.

Створення об'єднаної  громади надає жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.
Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою:

  • створення єдиного освітнього простору;
  • раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців;
  • створення матеріально-технічної бази для здобуття повної загальної середньої освіти;
  • удосконалення освітньої інфраструктури;
  • створення належних умов для організації харчування;
  • запровадження системи НАССР в закладах освіти;
  • упровадження в освітній процес закладів освіти новітніх технологій та ефективних методик, спрямування на використання цифрових технологій керівництвом, педагогічними працівниками закладу освіти, батьками та здобувачами освіти;
  • організація курсової підготовки до ЗНО для випускників шкіл, які проживають у сільській місцевості.

 

Отже, можливими варіантами вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Веснянської сільської ради пропонуються на розгляд та громадське обговорення за наступним планом.

Відповідно до вищеперерахованих Постанов та Законів провести ліквідацію комунальних закладів освіти, а саме:

  • Петрівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів;
  • Петровосолониського  закладу загальної середньої освіти І ступеня.

 

    Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням дії постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусомSARS-CoV-2» та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою с-ще Весняне, вул. Центральна, 6. 

Також із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі ЗЗСО:

- конференцій, форумів, громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю за окремим планом, поданим керівниками ЗЗСО;

- Інтернет-конференцій, електронних консультацій.»

До участі в обговоренні запрошуються всі  жителі Веснянської  сільської ради.

 

Місцезнаходження та адреса електронної пошти організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення, Веснянська сільська рада,                   с-ще Весняне, вул. Центральна, 6. Електронна адреса: vesnyne@ukr.net.

 

Прізвище та ім’я особи, що є відповідальною за проведення громадського обговорення: Медведенко Тетяна Михайлівна, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури, туризму та правопорядку Веснянської сільської ради. Телефон:0992954818.

 

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення в формі протоколу на сайті Веснянської сільської ради.

 

Дата проведення громадських обговорень:

18.11 2021 року о 12.00  за адресою: с. Петрівка, вул. В.Бондаренка (біля адмінбудівлі сільської ради)

18.11.2021 року о 15.00 за адресою: с. Петрово- Солониха, вул.Набережна                   ( біля сільського клубу)

https://rada.info/upload/users_files/20883438/8473799053194aa986a4c7588ae689ee.doc

 

https://rada.info/upload/users_files/20883438/956c64d0a55869ea3d98f9d189ece663.doc


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь